Gezond ijs, bestaat dat echt?
Sinds 1 april is het nieuwe Nederlandse ijsmerk Koupe te koop in de filialen van Jumbo. Vanaf 1 mei komen daar de vestigingen van Dekamarkt en Dirk van den Broek bij. Albert Heijn volgt mogelijk later dit jaar.
Volgens bedenker Jaco Pieper is Koupe ijs met gezondheidsvoordelen. “Lekker en gezond eten kan samengaan. Karig op een proteïnereep kauwen is niet meer nodig”, zegt hij tegenover Business Insider.
Koupe is er in vier smaken: chocolade, vanille, aardbei en banaan. In het 500 milliliter bakje aardbei-ijs (à 4,99 euro) zit 30 procent echte aardbei, bij de banaan is dat 20 procent. Verder zijn er geen kunstmatige smaak- of kleurstoffen toegevoegd.
Wie op het etiket kijkt, ziet dat Koupe minder calorieën, suiker en vet bevat dan vergelijkbare smaken van Häagen-Dazs, Ben & Jerry’s en Magnum.
Bekijk ook de vergelijking van de smaken chocolade, aardbei en banaan.
“Dat komt omdat zij slagroom gebruiken en wij alleen volle melk”, licht Pieper toe. “In combinatie met de wei wordt het toch lekker vol.”
Wei is de vloeistof die ontstaat bij het bereiden van kaas. De eiwitten die daaruit worden geïsoleerd gebruiken sporters om sneller te herstellen van een krachtsinspanning.
Pieper heeft weipoeder toegevoegd aan zijn ijs, net als extra vezels. Bijna twee jaar lang heeft hij gesleuteld aan het perfecte recept. “Als je vet en suiker uit het ijs haalt, dan krijg je in de extreemste vorm water. Haal je dat uit de vriezer, dan blijft het hard.”
Samen met experts van het Twentse zuivelbedrijf Boermarke en de Britse chef Jacob Kennedy heeft hij ijs ontwikkeld dat toch zacht wordt, ondanks het lage gehalte aan suiker en vet. Hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen is het geheim van de chef.
“Koupe is in de eerste plaats gewoon lekker ijs”, aldus Pieper. “Het is ook geen dieetijs, het is ijs met gezondheidsvoordelen.”
Sneller een verzadigd gevoel
Diëtist Katinka Huiskamp is blij dat er ijs op de markt is dat veel minder suiker en vet bevat. “De eiwitten en vezels zorgen voor een verzadigd gevoel en dat is gunstig. Van gewoon ijs met torenhoog suikergehalte krijg je al snel weer trek.”
De vezels zijn afkomstig van het synthetische polydextrose. “Volgens de producent wordt deze vezel vaak gebruikt”, aldus Huiskamp. “Het bevordert onder meer de groei van goede bacteriën in de darm.”
Maar hoe gezond is Koupe echt?
Volgens Huiskamp maakt het lage suiker- en vetgehalte dit ijs een stuk gezonder dan gemiddeld ijs. “Maar gezoet ijs past niet in de Schijf van Vijf. Het is lekker voor af en toe.”
Dagkeuze of weekkeuze
Het Voedingscentrum beoordeelt producten die buiten de Schijf van Vijf vallen op de hoeveelheid calorieën, verzadigd vet en zout die ze per portie leveren, laat woordvoerder Roy van der Ploeg weten via e-mail.
Op basis daarvan kan een product een ‘dagkeuze’ zijn. Dat wil zeggen: hiervan zou dagelijks een portie passen bij een gezonde voeding volgens de Schijf van Vijf. Denk aan een lepel ketchup bij de tosti, vruchtenhagel als broodbeleg of een klein koekje bij de koffie. Het aantal dagkeuzes is wel beperkt tot 3 tot 5 per dag.
Producten die per portie te hoog uitvallen zijn een ‘weekkeuze’. Hiervan zou een wekelijkse portie passen bij een gezonde voeding volgens de Schijf, tot een maximum van 3 weekkeuzes. Voorbeelden zijn een stuk taart, een glas frisdrank of een diepvriespizza.
Uitgaande van een bolletje van 50 gram is het aardbeienijs van Koupe een dagkeuze (minder dan 75 kilocalorieën en minder dan 1,7 gram verzadigd vet per portie). De overige smaken vallen daar net boven en zijn dus een weekkeuze.
“Ze bevatten te veel calorieën. De hoeveelheid eiwit en vezels in het ijs veranderen daar niets aan”, aldus Van der Ploeg. “Vezel moet je vooral binnenkrijgen uit volkoren graanproducten, groente, fruit en peulvruchten. En de eiwitinname in Nederland is toereikend, daar heb je ijs niet voor nodig.”
Niet-dierlijke eiwitten
Dat laatste vindt Pieper een vreemde opmerking. "Trends als vegetarisme en veganisme winnen terrein in Nederland. Een groot gedeelte van de eiwitten die mensen binnenkrijgen, zijn dierlijke. Er is een hele jongere generatie die dit juist afwijst. In die zin is extra eiwitten uit vegetarische bron helemaal geen slecht idee."
Verder zegt de Koupe-bedenker dat een bolletje van zijn ijs niet 50 maar 36 gram weegt. "Hoeveel gram een milliliter ijs weegt, verschilt enorm per merk en ijssoort. Er wordt namelijk ook lucht aan ijs toegevoegd om het smeuïg en luchtig te maken."
Reken je met 36 gram per bolletje, dan blijven alle vier de smaken van Koupe binnen de grenzen die het Voedingscentrum stelt voor een dagkeuze. "Het is voor veel mensen nog niet echt te bevatten dat lekker ijs inderdaad gewoon binnen een dieet past", aldus Pieper. "We hebben er een slecht gevoel bij dat de rede wil overheersen. Maar de cijfers liegen niet."